De juiste ondervloer kiezen

De juiste ondervloer kiezen

Welke ondervloer is het beste geschikt voor mijn vloer?

Een ondervloer van goede kwaliteit is net zo belangrijk als de vloer zelf. Het is medebepalend voor de levensduur dat u er aan heeft. Zelfs de duurste vloer kan schade ondervinden bij het gebruik van een lage kwaliteit ondervloer. Het is dus belangrijk de juiste te kopen. Maar welke ondervloer past dan in mijn situatie?

Zwevende vloer Lamelparket, Laminaat of Click pvc

Wanneer een vloer niet direct gelijmd wordt op de betonnen ondervloer dan spreken we over ‘een zwevende vloer’. Onder elke zwevende vloer hoort een ondervloer. Laminaat of PVC is in tegenstelling tot houten planken vloer minder stabiel. Een ondervloer voorkomt dat de vloer instabiel ligt en of gaat schuiven.

Een ondervloer kan verschillende functies hebben, elke woonsituatie is natuurlijk weer anders. Ik heb de belangrijkste onder elkaar gezet.

  • Contactgeluid:  Denk aan de onderburen, voorkom problemen.  Komt de vloer in een appartement of op een bovenverdieping?  Kies dan voor een ondervloer die het loopgeluid met 10 db verminderen en het TÜV-certificaat  hebben. Deze ondervloeren zijn getest door TNO en geven aan dat de ondervloervloer geschikt is om in een appartement te leggen.
  • Loopgeluid: Dit is het geluid dat u hoort in de eigen ruimte als iemand door de kamer loopt.
  • Stabiliteit: Dit is de mate waarin de ondervloer zware belasting aan kan.
  • Warmte-isolatie: Met een warmte-isolerende ondervloer houd je de warmte in een ruimte langer vast.

In geval van vloerverwarming moet er soms een speciale ondervloer voor vloerverwarming gebruikt worden. Dit is afhankelijk van het vermogen van de vloerverwarming en de dikte van de plank. Laat u hier goed over informeren.

Let op deze icoontjes bij het kopen van een ondervloer.

warmteweerstand Warmteweerstand
contactgeluid Contactgeluid
Loopgeluid Loopgeluid
Stabiliteit Stabiliteit

 

Vaste gelijmde vloer

Een ‘vaste’vloer houdt in dat de vloer direct op de betonnen ondervloer wordt gelijmd. Dit gebeurd bij massief houten vloeren maar ook bij PVC wordt dit toegepast. Omdat PVC heel dun materiaal is en geen enkele betonnen vloer volledig glad, wordt deze  eerst geëgaliseerd. Hierna wordt deze geschuurd om vervolgens het PVC te plakken.

Bij een houten vloer kan er gekozen worden om deze te verlijmen aan de betonnen vloer, dit heeft als voordeel dat het ‘werken’van de houten planken maximaal beperkt wordt. Verder heeft het als voordeel dat het loopgeluid minder is omdat het geluid via de constructie van het huis wordt weggeleid.

 

Informatie

Wij hopen u zo wat meer te hebben geïnformeerd over ondervloeren. Heeft u nog vragen, wilt u geadviseerd worden? Mail, bel ons of kom langs u bent van harte welkom. 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *